FlowTalk-webinaaritallenne: Uuden sukupolven johtaminen
Sukupolvien välinen vuoropuhelu on entistä tärkeämpää
Olipa vuosituhannen vaihteessa levy-yhtiö, jossa uskottiin, että ihmiset tulevat ostamaan CD-levyjä vielä pitkään. Vaan kuinka kävikään? Musiikin laiton nettijakelu teki ison loven myyntiin, ja sitten tuli iTunes. Lopulta suoratoistopalvelut saivat aikaan sen, että CD-levyjä käytetään nykyään lähinnä linnunpelättiminä.
Mikä oli levy-yhtiön suurin virhe? Todennäköisesti se, ettei se ollut hereillä eikä sillä ollut näkemystä musiikkibisneksen muuttuvasta toimintaympäristöstä.
Kilpailuetua nuorten näkemyksistä
Yritysten toimintaympäristöt muuttuvat koko ajan nopeammin ja ne ovat yllätyksiä täynnä. Tekoäly, ilmastonmuutos ja kasvavat vastuullisuusvaatimukset haastavat niin yrityksiä, yksilöitä kuin yhteiskuntaakin. On entistä tärkeämpää kerätä tietoa siitä, millaisia vaatimuksia ja odotuksia yrityksille ja toimialoille on tulevaisuudessa.
Tällaista näkemystä saadaan erityisesti niiltä, jotka ovat osaajiamme, asiakkaitamme ja sijoittajiamme tulevaisuudessa, eli nuorilta. Aito kilpailuetu syntyy siellä, missä pystytään yhdistämään nuorten kokemusta, ymmärrystä ja osaamista aikaisempien sukupolvien kokemukseen, ymmärrykseen ja osaamiseen. Näin toimimalla voidaan välttyä levy-yhtiön kohtalolta.
Täydentävää ymmärrystä nuorten arvoista, asenteista, elämäntyylistä ja tavoista hyödyntää teknologioita ei kuitenkaan saada itsestään. Se vaatii, että vanhemmat sukupolvet ovat valmiita aitoon vuoropuheluun Z-sukupolven kanssa.
Edistä sukupolvien välistä vuoropuhelua
Miten sukupolvien välistä vuoropuhelua sitten voidaan vahvistaa? Miten yritykset luovat olosuhteet, joissa vuoropuhelua voi aidosti syntyä?
Nämä kolme asiaa vievät pitkälle:
- Tiedostetaan nuorten ja vuoropuhelun arvo.
- Resursoidaan vuoropuheluun riittävästi.
- Luodaan vuoropuhelua edistäviä käytäntöjä.
Ihan ensimmäisenä pitää ymmärtää nuorten arvo ja potentiaali. He todellakin ovat tulevaisuuden tekijöitä ja päättäjiä. Nuorten arvostaminen ei tapahdu vahingossa, vaan asia pitää tiedostaa ja se pitää sanoa ääneen.
Toiseksi vuoropuhelua varten pitää resursoida riittävästi. Esimerkiksi esihenkilöillä tulee olla aikaa ja halua nuorten johtamiseen. Tuoreena työntekijänä on vaikea lähteä työstämään mitään asiaa eteenpäin, jos ei tunne kontekstia. Nuoret tarvitsevat usein toista osapuolta auttamaan asiassa liikkeelle. Nuorten potentiaali pääseekin parhaiten esille yhdessä iteroimalla ja syötteiden avulla.
Ei kannata myöskään väheksyä perehdytyksen merkitystä. Perehdytyksellä on paljon vaikutusta siihen, miten paljon nuoren työntekijän potentiaalista saadaan irti ja miten hän sitoutuu yritykseen.
Kolmas tapa luoda vuoropuhelua on erilaiset käytännön toimet, kuten mentorointi. Myös käänteinen mentorointi voi tuottaa hyviä tuloksia, kun nähdään, mitä annettavaa nuoremmalla työntekijällä on konkarille.
Ehkä työpaikalle voisi perustaa nuorten johtoryhmän, joka vie ajatuksia varsinaiselle johtoryhmälle. Vuoropuhelua edistävät myös kokouskäytännöt. Kiinnittämällä huomioita siihen, kuka saa puhua ja ketä kuunnellaan, varmistetaan, että myös nuorten ääni pääsee kuuluviin.
Johda nuoria oikein
Julkisessa keskustelussa nousee toisinaan esille se, ettei nuorilla välttämättä ole riittävän hyvät työelämätaidot. Miten sitten perehdyttää ja johtaa nuoria oikein, jotta heidän potentiaalinsa pääsee esille?
Ensinnäkin kannattaa tarjota trainee-mahdollisuuksia, joissa nuorilla on mahdollisuus opetella vaadittuja työelämätaitoja.
Nuoret eivät niinkään tarvitse kädestä pitämistä, vaan tarvittaessa tarjolla olevaa tukea. Tämä vaatii jo, kuten edellä todettiin, tarpeeksi resursseja perehdytykseen ja esihenkilötyöhön. Oletteko määrittänee, mitä esihenkilöiltä ja perehdyttäjiltä odotetaan?
Hyvä perehdytys vaikuttaa sitoutumisen lisäksi myös siihen, miten nuori sopeutuu ja solahtaa mukaan työyhteisöön. Parhaimmillaan nuori työntekijä tuntee itsensä arvostetuksi ja pystyy tällöin paremmin jakamaan omaa tietoaan ja näkemystään.
Eezyn Nuorten työelämätutkimuksessa selvitetään, miten nuoria perehdytetään työelämässä ja miten perehdytys vaikuttaa työhyvinvointiin, sitoutumiseen ja miten se rohkaisee nuoria tuomaan äänensä kuuluviin. Tutkimuksen tulokset julkistetaan 20.11.2024 Työelämäfoorumissa.
Katso FlowTalk-webinaari ja opi lisää tutkimuksesta sekä Eezy Flown The NextGen Projectista, jossa luodaan aitoa vuoropuhelua nuorten ja yritysjohdon välille. Webinaarissa kerrotaan myös, mitä eroa on työelämän eri sukupolvilla ja miksi nuoret vaihtavat työpaikkaa aiempaa useammin.